Mijn gevecht met slaap


Voor wie het nog niet wist: slaap is best belangrijk. En groente eten is belangrijk en tanden poetsen ook. Hier vertel ik niets nieuws. Maar desondanks heb ik slaap niet meer onder de knie sinds wat inmiddels wel tien jaar moet zijn.

Dus sinds een paar maanden probeer ik meer inzicht te krijgen van hoe de situatie is. Met de data hoop ik mezelf te overtuigen dat het echt niet meer langer kan. In een boekje heb ik bijgehouden hoe laat ik begon met tanden poetsen, en wanneer ik in bed lag. Wat “in bed liggen” betekent is niet altijd even duidelijk, want soms lag ik wel in bed maar met mijn telefoon en soms niet. Een ander voorbeeld was wanneer ik uren niet kon slapen en ’s nachts daarom maar even gitaar ging spelen. Dat rapporteerde ik dan pas als “in bed liggen” wat dus niet helemaal consistent is.

Hoe dan ook, het geeft over het algemeen wel een goed beeld. Als je ook niet geweldig slaapt, zou ik aanraden om eerst goed te begrijpen waarom slaap belangrijk is. Luister naar podcasts over het onderwerp en zoek artikelen erover. Je kan ook net zoals ik een logboek bijhouden. Een verbeterpunt is dan ook om bij te houden hoe laat je uit bed bent.

Ik hoop op een dag een update uit te brengen op dit artikel met een wat platte lijn.